Songül 11e op de kandidatenlijst

Vandaag is bekend geworden dat Songül Mutluer, onze PvdA-wethouder van Zaanstad, op de 11e plaats staat van de landelijke kandidatenlijst. De landelijke PvdA heeft op dit moment negen zetels in de Tweede Kamer. We zijn erg trots op de kandidatuur van Songül. Er staat een Zaanse kanjer op de PvdA lijst. Songül zet zich met veel enthousiasme en betrokkenheid in voor de Zaanse politiek. We weten zeker dat zij dat ook landelijk zal doen. 

Het bestuur van de PvdA Zaanstreek

Mark Damman, voorzitter af

5½ jaar geleden kreeg ik symbolisch de voorzittershamer overhandigd. Dat was symbolisch want volgens de overlevering zou de hamer in een kast op het stadhuis moeten liggen, maar in al die jaren is hij nooit boven water gekomen. Nu, door de coronacrisis een half jaar later dan beoogd, geef ik de hamer weer terug aan het bestuur.

Totaalopbrengst Hart voor Zaankanters Kwis bijna € 11.000,-

Op vrijdagavond 29 mei 2020 vond de tweede editie plaats van de Hart voor Zaankanters Kwis, live vanuit de grote zaal van het Zaantheater. De Culturele Raad Zaanstad en het Wij zijn Zaankanters Platform van PvdA Zaanstreek hebben de kwis belangeloos georganiseerd. Doel was het steunen van mensen en organisaties die door de coronacrisis financieel zijn gedupeerd. Hierbij werden ze geholpen door vele bekende en minder bekende Zaankanters, zoals Ellie Lust, Expeditie Robinson-winnaar en tv-kok Hugo Kennis en comedian Rayen Panday. Zij stelden allemaal een vraag tijdens de online kwis. Op basis van het aantal kijkers en de grootte van de teams is de schatting dat er ongeveer evenveel spelers meededen met de kwis als de vorige keer, zo’n 750 mensen. De twee kwissen samen hebben bijna € 11.000,- opgebracht. Dat is meer dan de organisatie had verwacht. 

PvdA corona bericht

Iets wat eerst nog best ver van ons bed was, is nu heel aanwezig en heeft impact op heel veel mensen.

Hiermee breekt een onzekere tijd aan waarin het belangrijk is dat we ons houden aan de opgelegde voorschriften, onze gezondheid is immers wat nu echt telt!
Maar juist ook in tijden van crisis kunnen we als Zaankanters aan elkaar laten zien dat we voor elkaar opstaan, we naar elkaar omkijken, we lief zijn voor elkaar en ondersteunen/helpen waar dat maar mogelijk is.

Opbrengst € 6.000,- bij Hart voor Zaankanters Kwis

In twee weken tijd zette de Culturele Raad Zaanstad en het Wij zijn Zaankanters Platform van PvdA Zaanstreek de Hart voor Zaankanters Kwis op. Hierbij werden ze geholpen door vele bekende en minder bekende Zaankanters, zoals Henny Huisman, Najib Amhali, Tim Klijn, Funda Mujde, dominee Frank Visser, boswachter Arjan Postma, wethouder Songül Mutluer en burgemeester Jan Hamming. Zij stelden allemaal een vraag tijdens de online kwis afgelopen vrijdag.

Op basis van het aantal kijkers en de grootte van de teams is de schatting dat er ruim 700 spelers meededen met de kwis. Zelfs vanuit Parijs en Nieuwegein werd er meegespeeld. Bij elkaar is er 6.000 euro aan donaties toegezegd. Deze donaties worden door de gekozen organisaties de komende dagen zelf geïncasseerd. De deelnemers aan de kwis speelden voor één van de zesenzeventig bedrijven en organisaties die zichzelf of door een ander waren aangemeld. De voedselbank Zaanstreek kon rekenen op de grootste opbrengst. Zij kunnen 630 euro aan steun verwachten. Ook stichting de Zaansche Molen en lunchroom Tante Tee uit Krommenie oogsten veel steun. Bijna alle organisaties deelden mee in de speelvreugde.

Ook onder de deelnemers aan de kwis werden nog 25 prijzen verloot. Deze waren beschikbaar gesteld door het Zaanse bedrijfsleven. Zo stelde Inntel Hotels Zaandam een escaperoom arrangement beschikbaar en Brouwerij Hoop een proeverij voor 12 personen en enkele bierpakketen. Daarnaast waren er boeken en kaarten van onder andere het Zaantheater. De Hart voor Zaankanters Kwis werd gepresenteerd door geluksexpert Patrick van Hees en Merel Kan van De Orkaan.

Na afloop waren er vele positieve reacties op het initiatief online te lezen. De initiatiefnemers wilde door middel van deze kwis, de Zaankanters die getroffen worden door de coronacrisis, een hart onder de riem steken en een steuntje in de rug geven. De kwis is terug te kijken op www.hartvoorzaankanterskwis.nl

Corona en de Zaanse samenleving

De afgelopen maanden hebben zo veel inwoners van Zaanstad zich van hun mooiste kant laten zien. De solidariteit, de bereidheid elkaar te helpen en de energie om iedereen op de been te houden zijn hartverwarmend. Al die mensen in de zorg, het onderwijs, de transport, de supermarkt, de schoonmaakbranche, de vaders en moeders, de ondernemers en al die scholieren en studenten die vanuit huis leren en er het beste van maken. We maken een diepe buiging. En we zien ook dat de gemeente Zaanstad vele maatregelen treft in de bestrijding van het Corona-virus en de gevolgen hiervan voor de Zaanse samenleving. Wij hechten daar als PvdA grote waarde aan!

Maar we maken ons ook zorgen. De PvdA vraagt aandacht voor de financiële gevolgen van de crisis voor kwetsbare mensen en over de Voedselbank en het blijvend kunnen voorzien van de meest kwetsbaren.

Annulering partij-activiteiten

Geachte bezoeker,

I.v.m. de landelijke richtlijnen van het RIVM en de adviezen van het PvdA-partijbureau n.a.v. de verspreiding van het coronavirus, delen wij mede dat de activiteiten van de PvdA-Zaanstreek tot september zullen worden geannuleerd.

Concreet betekent dat dat de ledenvergadering van de afdeling Zaanstreek op 18 maart, de 1-mei-viering en alle Wij Zijn Zaankanters Cafés tot die tijd geen doorgang zullen vinden. Voor de ledenvergadering wordt een nieuw moment gezocht. Zodra daarover meer bekend is, volgt er een mailing met een uitnodiging. Alle relevante vergaderstukken stukken zullen tezamen met de uitnodiging opnieuw worden verstuurd zodra bekend is wanneer de ledenvergadering plaats zal vinden.

Vriendelijke groet, namens bestuur PvdA Zaanstreek,

Alexander Auerbach,
Secretaris PvdA Zaanstreek.

Wim Blank overleden op 101 jarige leeftijd

Op 27 december 2019 overleed Wim Blank, geboren in Wormerveer op 22 juli 1918 op 101 jarige leeftijd. In de laatste fase van zijn leven werd hij goed verzorgd in Het Mennistenerf, waar hij ook zeer populair was.

Op het drukbezochte afscheid van Wim in de Doopsgezinde Vermaning in Zaandam waren er naast mooie familietoespraken ook bijdragen van het personeel van het Mennistenerf en de makers van Monumenten Spreken, de films waar Wim een grote bijdrage aan heeft geleverd. 

Aan een zeer actief leven was een eind gekomen. Tot op het laatst betrokken bij familie en omgeving. Die omgeving bestond sinds het begin van de oorlog voor een groot deel uit het verzet en na de oorlog uit de contactgroep voormalig verzet, waar hij een tijdlang voorzitter van was. Voor zijn werk in de oorlog, waarin hij de schuilnaam Wim Donker had, ontving Wim het verzetskruis 40-45. Wim trouwde in 1942 met de Joodse Mina Smit, die ook in het verzet zat. Bij hen trouwens zaten geruime tijd Joodse onderduikers.

In zijn jonge jaren was hij actief bij de voetbalclub ZFC, waarvan hij later ere-lid werd. Ook ontving hij de gouden speld van de KNVB. Geruime tijd was hij ook lid bij de Partij van de Arbeid.

Bij het tot stand komen van de documentaires van Monumenten Spreken over de oorlogsmonumenten was Wim dus een onmisbare schakel. Zoveel kennis komt goed  naar voren in diverse documentaires waarin hij ook te zien is. Altijd bereid mee te denken en te doen, ook op scholen. Die kennis nam hij ook mee naar de Zaanse Geschiedenisquiz. De laatste keer kon hij daar vanwege een afnemende gezondheid niet meer bij zijn. Aan het leven van een opmerkelijke Zaankanter kwam dus na meer dan een eeuw op 27 december 2019 een einde.

Kijk voor de documentaires op Monumenten Spreken.

Foto: Anjo Kan – Monumenten Spreken

Tekst: Onno Hoekmeijer

Links

Jeroen, bedankt!

on 10 januari 2020 in Links Lees meer

Vroeger promootte ik gas

on 15 januari 2020 in Links Lees meer

Wim Kok (1938-2018)

on 23 oktober 2018 in Links Lees meer

Succesvol transformeren

on 20 februari 2017 in Links Lees meer

Buurtenquête

on 05 januari 2017 in Links Lees meer
­