Last van zonnepanelen?

Begin februari deden Rosa en PvdA een oproep :  Kent u gevallen waarbij zonnepanelen door bouwen, groeien of andere oorzaken in de schaduw komen? Met de oproep wilden we een indruk krijgen van het aantal mensen dat problemen heeft met hun zonnepanelen door de omgeving.De oproep is gepubliceerd in het Zaans stadsblad, via onze websites en via facebook (bereik ruim 3000). Over het totale bereik in de Zaanstreek zijn we daarmee zeer tevreden.

Lees de oproep

In totaal hebben we slechts 5 reacties mogen ontvangen, 3 uit Zaanstad en 2 uit Oostzaan. De balans opmakend is onze conclusie dat regelgeving rond het belemmeren van aanpassingen aan woningen (dakkapellen, uitbouw) op dit moment een stap te ver gaat. De problematiek speelt, maar heeft niet de omvang om uitgebreide procedures in te richten. Een goed overleg tussen buren is de meest effectieve aanpak.

Gezien de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en het belang dat we hier maatschappelijk aan hechten, denken we wel dat de gemeente meldingen rond het snoeien van bomen ivm zoninstraling serieus zou moeten bekijken. Momenteel gebeurt dit niet.

Bij het meldformulier openbare ruimte staat:

Voor u een melding maakt, graag aandacht voor het volgende:
Een melding om bomen te laten kappen of snoeien in verband met zoninstraling van zonnepanelen wordt niet in behandeling genomen.

Bomen zijn een waardevolle toevoeging aan wijken en moeten worden behouden, maar snoeien is niet per definitie een slechte maatregel.

Dit punt zullen Rosa en PvdA dan ook in eerste instantie oppakken. U kunt uw zonnepanelen problemen natuurlijk met ons blijven delen voor de toekomst! We blijven hier alert op.

Meldingen:

1x hoge bomen staan plaatsen zonnepanelen in de weg
2x dakkapel buren geplaatst die schaduw werpt
1x aanbouw buren
2x attendering op wat de gemeente Zaanstad op de site aangeeft (overigens geldt dit ook voor de gemeente Oostzaan)

Facebook telling:

Wij zijn Krommenie 281
Wij zijn Assendelft 1980
Koog aan de Zaan 163
Zaandam 109
Zaandijk 269
Wormerveer 251
PvdA 69

Links

Wim Kok (1938-2018)

on 23 oktober 2018 in Links Lees meer

Succesvol transformeren

on 20 februari 2017 in Links Lees meer

Buurtenquête

on 05 januari 2017 in Links Lees meer

Dit is Hüsnü Polat

on 28 november 2016 in Links Lees meer
­