In memoriam; Maarten Voster

Op verzoek van het bestuur heeft Piet Oudega een in memoriam geschreven ter nagedachtenis van een zeer betrokken Zaankanter en voormalig lid van onze partij.

Net na de Kerstdagen 2019, op 28 december, overleed Maarten Voster. Hij werd 67 jaar oud. Wij kenden hem al meer dan een halve eeuw en kwamen elkaar op veel manieren tegen.

In zijn en mijn studentenjaren hebben we – met anderen - samengewerkt in acties en projecten op het terrein van milieu en ruimtelijke ordening. Onderwijsprojecten, rapporten en brochures, maar ook zichtbare acties. Met elkaar werden we lid van de Partij van de Arbeid, zodat we het gemeentelijk beleid ook van binnenuit konden beïnvloeden. Maarten had een activistische inslag en is in die tijd nog eens verwijderd van de trappen van het Zaandamse stadhuis op de Burcht, waar hij in zijn slaapzak demonstratief overnachtte.

In zijn studietijd verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij namens de PvdA uiteindelijk lid en zeer gewaardeerd voorzitter van de Stadsdeelraad Westerpark werd. Toen hij in 2010 weer terugkwam naar de Zaanstreek werd hij gevraagd als voorzitter van de Stichting de Zaanse Schans en die functie heeft hij tot medio 2016 met verve vervuld. Maarten was een beminnelijke en zeer betrokken voorzitter, die graag zelf aan het werk ging om voorstellen te formuleren. Zijn humor en relativeringsvermogen zorgden ervoor dat hij in zijn werk zeer gewaardeerd werd.

Zijn ziekte dwong hem zijn taak neer te leggen. Hoezeer de Zaanstreek in het algemeen en de Schans in het bijzonder hem aan het hart gingen bleek wel toen hij – nadat op enig moment een behandeling goed aansloeg - toch weer actief werd op de Schans. Nu als trekker van een werkgroep die een Vermaning op de Zaanse Schans wil bouwen.

Enkele jaren geleden nam hij afscheid van de Partij van de Arbeid. Niet omdat hij zich niet meer links voelde, maar omdat hij de partij niet meer links genoeg vond. Daar heeft het afdelingsbestuur nog uitvoerig met hem over gesproken. Hij bleef wel heel maatschappelijk en politiek betrokken. Zo voelde hij veel voor de ideeën van David van Reybrouck, die onder meer het parlement niet wil laten kiezen, maar burgers bij loting wil aanwijzen om het bestuur te controleren.

Toen ik hem een week geleden voor het laatst sprak, uitte hij bij het afscheid nog zijn zorg over de ontwikkeling op de Schans. Dat tekende hem.

We zullen Maarten missen.

Piet Oudega

Links

Jeroen, bedankt!

on 10 januari 2020 in Links Lees meer

Vroeger promootte ik gas

on 15 januari 2020 in Links Lees meer

Wim Kok (1938-2018)

on 23 oktober 2018 in Links Lees meer

Succesvol transformeren

on 20 februari 2017 in Links Lees meer

Buurtenquête

on 05 januari 2017 in Links Lees meer
­