Huidige fijnstofkaart op http://samenmeten.rivm.nl/dataportaal/

De PvdA gaat fijnstof meten in Oostzaan en roept Oostzaners op die een meetpunt op hun erf willen beheren. Hoe verhoudt de berekende luchtkwaliteit zich tot echte metingen? De PvdA start een langlopend project om samen met geïnteresseerde burgers onafhankelijke meetgegevens te verzamelen over onze luchtkwaliteit.

Komt jouw meetpunt op de kaart te staan? Lees hieronder hoe je onderdeel kan worden van deze Fijnstof-Crowd-Meting.

 

 

 

Intro:

De afgelopen maand is er veel aandacht geweest voor de fijnstof problematiek. Los, of niet, van alle aandacht in de landelijke pers was ook op lokaal niveau voldoende aandacht voor dit thema, waar we, met onder anderen de A8 en Schiphol als buren, in Oostzaan direct bij betrokken zijn.
Groen Links organiseerde een info avond over het thema waar een belangrijk knelpunt uit opborrelde: “Het meten dan wel berekenen van de fijnstof concentraties”. Inderdaad een discussiepunt want, met de Schiphol-geluidsdiscussie in het achterhoofd, geeft dat reden tot argwaan. Zeker als de berekende waarden in het straatje van de “overheid” passen.

Het CDA stelde daarop voor om de gemeente te vragen om te voorzien in een meetnetwerk met behulp van de zogenaamde “palmes”-buisjes (à € 1000,- per stuk per jaar [bron: GroenLinks info avond]) onder het motto meten is weten.

Twee weken geleden kwam het onderwerp aan de orde in de gemeenteraad naar aanleiding van een presentatie van de Omgevingsdienst IJmond.
Vorige week kwam de Volkskrant kwam met een artikel genaamd: “Wetenschap kan leren van de burger”. Dit laatste artikel triggerde de onderzoekende geest van de PvdA-fractie. In het artikel wordt verhaald over hoe burgers zelf op, relatief, eenvoudige en goedkope manier metingen van fijnstof kan doen en die via internet met elkaar en bijvoorbeeld het RIVM kan delen.

Meten=Weten:

Genoemd werd een voorbeeld in Duitsland (www.luftdaten.info wiens data gedeeld worden door het RIVM op https://www.samenmetenaanluchtkwaliteit.nlfijnstofsensor/dataportaal). We zijn daar eens gaan grasduinen en kwamen er achter dat met een investering van zo’n € 25,- en wat tijd het voor de gemiddelde burger mogelijk moet zijn om haar eigen fijnstof-meetstation op te tuigen. Zeker als we via crowdsharing de dubbellinkshandigen door lokale “nerds” laten bijstaan.

Om de proef op de som te nemen hebben we vrijdag de onderdelen besteld en meteen de eerste teleurstelling gekregen, de levertijd kan oplopen tot 50 dagen. Maar het verzenden is daarentegen gratis.
In de komende periode zulen we op onze facebook pagina verslag doen van de ervaringen en frustraties waar we tegen aanlopen.
Misschien wel een schreeuw om hulp, want op papier lijkt het makkelijk met een boodschappenlijstje en een Nederlandstalige bouwinstructie, maar als ervaren Ikea-bouwer weten we van duivels en kleine dingen.

Doe mee:

Ben je door dit verhaal geïnspireerd ga dan vooral kijken op luftdaten.info en laat het ons, via Facebook of op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., weten als je ook besluit mee te doen, maar ook als je op voorhand beren op de weg ziet, of ons met raad en daad terzijde wil en kan staan.
Ondertussen zijn van mijn 5 bestelde artikelen er 3 onderweg, ik houd jullie op de hoogte

Namens de PvdA Oostzaan
Frank Aan
Meedoen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

­