Schrap verhuurdersheffing

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 26 februari heeft de PvdA, samen met CDA, GroenLinks, POV en VLW, aandacht gevraagd voor de huidige woningnood en de grote belastingafdrachten die WormerWonen betaalt.

Deze verhuurdersheffing is tijdens de afgelopen crisis ingesteld toen de Rijksfinanciën in grote crisis verkeerden. Die crisis is bedwongen en inmiddels is het 2019. Het land ontwikkelt zich voorspoedig. De werkloosheid daalt, en de Rijksfinanciën zijn op orde. Maar met wonen gaat het bar slecht. Er is groot tekort aan woningen. De prijzen stijgen maar door. Rutte III doet er niet echt veel aan. De nood neemt alleen maar toe.

Dit laat ook Wormerland niet ongemoeid: jongeren wonen langer thuis, kinderwensen worden uitgesteld.  WormerWonen wil graag nieuwe (duurzame) huurwoningen bouwen. En dat kost veel geld. Geld dat nu door die verhuurdersheffing onze gemeente verlaat. En doordat die heffing op de WOZ-waarde wordt gebaseerd stijgt het bedrag. Voor 2018 heeft WormerWonen  € 1,8 miljoen afgedragen. Want hoe groter de woningnood, hoe hoger de woningprijzen, dus hoe hoger deze belastingbetaling.

Samen met het CDA, GroenLinks, POV en VLW hebben wij de ons college van BW opgedragen om het kabinet te laten weten dat deze belasting moet worden geschrapt. Zo komt er weer lucht voor WormerWonen om goede woningen te bouwen. Geld voor woningisolatie en zonnepanelen. Wormerland wil duurzaam. Er is genoeg te doen!

Bijlage

Aangenomen motie stop verhuurdersheffing

­