PvdA op bezoek bij Leviaan

"Na 2,5 jaar voel ik weer een basis, durf ik zaken aan te pakken en ben ik weer trots op mijzelf", dit waren de woorden van Louky. Zij woont sinds 2,5 jaar in een veilige omgeving van een beschermde woonvorm van Leviaan, een organisatie die er is voor mensen met psychische problematieken tijdens een kwetsbare periode in hun leven. Louky werkt toe om uiteindelijk zelfstandig te gaan wonen maar dan wel graag met ambulante begeleiding om als het nodig is de steun te ontvangen die ze nodig heeft.

Op uitnodiging van Leviaan werden wij rondgeleid en hebben wij gesproken met medewerkers en cliënten. Het begon met een ontvangst in wijksteunpunt De Boed in Zaandijk. Wat direct opviel was het enthousiasme en de positieve energie van de mensen zowel van de medewerkers van Leviaan als de cliënten maar ook buurtbewoners die daar komen. In wijksteunpunt De Boed eten elke avond buurtbewoners en cliënten samen, is er een kleine buurtsuper die gerund wordt door vrijwilligers en cliënten en zijn er uiteenlopende activiteiten van klaverjassen tot Rummikubben. ‘Het mooie van alleen al Rummikubben  is dat tijdens het spelen mensen sociale vaardigheden leren’, aldus Tom Stobbe van Leviaan.  Uiteindelijk doel is om mensen in hun kracht te zetten, zelfvertrouwen op te doen en daarmee stapjes te laten zetten naar zelfstandigheid in welke mate dan ook.

Na de locatie aan de Willem Dreeslaan een reisden we af naar Up Cycle.  Bij deze locatie in Zaandam geven mensen met een psychische problematiek en afstand tot de arbeidsmarkt oude meubeltjes en woonaccessoires een tweede leven. Elk product is uniek en volledig bedacht en gemaakt door een van de medewerkers. Die vervolgens worden verkocht vanuit de werkplaats en via de webwinkel https://winkel.leviaan.nl/.

Suzanne vertelde ons met veel enthousiasme hoe de werkplek bij Leviaan/Up Cycle haar heeft doen ontdekken wat haar talenten zijn en structuur heeft gegeven aan haar dagen en niet onbelangrijk aan haar zelfvertrouwen.  Vanuit een psychische zware tijd voelt zij zich nu inmiddels zo goed dat zij heeft zij besloten zich te gaan oriënteren op een opleiding meubel maken.

Als PvdA Zaanstad hebben we een mooi beeld gekregen van het waardevolle werk van Leviaan. Het begeleiden van mensen die met psychische problematieken te maken hebben zorgt voor het weer of wat meer in kracht zetten van cliënten. Michael van de cliëntenraad vertelde dat het cruciaal daarbij is de juiste indicatie van de cliënt bij het sociaal wijkteam. Zodat de doorverwijzing naar de tweede lijn passend en toereikend is. Belangrijk daarbij is dat medewerkers van het sociaal wijkteam in staat zijn te her- en erkennen waar de behoefte van de cliënt ligt. Goed om die kennis en kunde in alle wijkteams onder te brengen.   

Graag willen wij de cliënten en medewerkers hartelijk danken voor de inkijk en inzichten die dit bezoek ons hebben opgeleverd. Het geeft ons weer kracht en energie om te blijven strijden voor een lief en sociaal Zaanstad waarin iedereen kan meedoen.

Geert Rijken en Melle Has

Links

Wim Kok (1938-2018)

on 23 oktober 2018 in Links Lees meer

Succesvol transformeren

on 20 februari 2017 in Links Lees meer

Buurtenquête

on 05 januari 2017 in Links Lees meer

Dit is Hüsnü Polat

on 28 november 2016 in Links Lees meer
­