Fractievergadering op afstand

Door: René Tuijn, fractievoorzitter PvdA Zaanstad.

Het zijn onzekere tijden voor iedereen in Nederland en de rest van de wereld. Veelal zijn we aan huis gekluisterd, we hebben weinig contact met andere mensen en steeds hopen we dat iedereen die we kennen gezond blijft.

In de ziekenhuizen staat de wereld op zijn kop, wegens materiaalgebrek en mensen die andere taken doen dan normaal. Onderwijzers zijn ineens afstandsleerkrachten die hun computervaardigheden met sprongen vooruit zien gaan en worden halve filmhelden in hun eigen vlogs. Ouders hebben er een dubbele taak bij om alles in goede banen te leiden, hun normale werk te doen en de sfeer in huis ook nog goed te houden. Ondernemers die vrezen voor hun voortbestaan. En dan alle mensen die in instellingen wonen, waar geen bezoek meer komt en de contacten ook beperkt zijn tot (video)bellen. Het zijn onzekere tijden.

Ook politiek gezien is de wereld anders. De ambtenaren zijn grotendeels druk met de coronacrisis en voor raadsleden is er wanneer je geen bezoeken kunt afleggen en niet met elkaar kunt vergaderen een andere realiteit aangebroken.

Nu de situatie wat langer duurt begint er wel een nieuwe manier van werken te ontstaan. We hebben inmiddels een aantal fractievergaderingen gedaan via skype. Fijn om elkaar te zien en belangrijke zaken af te kunnen stemmen, al is de interactie natuurlijk heel anders.

Burgemeester en wethouders zorgen ervoor dat essentiële zaken toch behandeld worden naast alle crisismaatregelen, een enorme klus. Wij als raad hebben daar soms ook een bijzondere rol in. Twee weken geleden moesten een aantal besluiten door de raad worden bekrachtigd. Aangezien de wet nog niet toelaat dat we dat digitaal doen (als het goed is eind april wel), was afgesproken dat één raadslid naar de raadszaal zou gaan om te stemmen. Gelukkig een paar onderwerpen waar iedereen het over eens was, maar een hele rare situatie.

We vergaderen met de raad vanaf nu ook digitaal, de eerste ervaringen zijn positief. De sfeer ging er de eerste keer enorm op vooruit. Meer eensgezindheid en minder wegzetten van mensen met andere meningen. Een positief kantje aan de crisis. Bij het eerste vragenuur heeft de PvdA-fractie aandacht gevraagd voor leerlingen die moeilijker thuis begeleid kunnen worden in het onderwijs, zoals leerlingen uit het speciaal onderwijs, ouders die onvoldoende kennis van de Nederlandse lesstof in PO (of VO) hebben om hun kind te kunnen begeleiden of gezinnen waar computerhulpmiddelen ontbreken. De gemeente is met de besturen in overleg om hier zo goed mogelijk ondersteuning aan te geven.  

Lieve mensen denk aan elkaar, bel elkaar en help elkaar waar het kan. Een beetje aandacht doet wonderen. Heel veel sterkte en hopelijk tot snel, op een mooie plek met zijn allen bij elkaar.

Alle goeds van ons allemaal.

René Tuijn.

Links

Jeroen, bedankt!

on 10 januari 2020 in Links Lees meer

Vroeger promootte ik gas

on 15 januari 2020 in Links Lees meer

Wim Kok (1938-2018)

on 23 oktober 2018 in Links Lees meer

Succesvol transformeren

on 20 februari 2017 in Links Lees meer

Buurtenquête

on 05 januari 2017 in Links Lees meer
­