Eylem Köseoglu

Vandaag, 8 maart 2018, is het de 96ste Internationale Vrouwendag!
Vandaag besteden we extra aandacht aan vrouwenthema’s zoals economische zelfstandigheid, huiselijk geweld en andere aandachtspunten op het gebied van emancipatie en participatie. De PvdA Zaanstad en GroenLinks stellen vandaag artikel 51-vragen over seksuele intimidatie op straat in Zaanstad.

Seksuele intimidatie wordt nog steeds té normaal gevonden, en gebeurt nog altijd té vaak. Veel mensen in Nederland worden in het dagelijks leven op straat met (seksueel) intimiderend gedrag geconfronteerd. Het blijft daarbij soms niet bij vervelende of kwetsende opmerkingen. Daardoor voelen deze mensen zich minder of zelfs helemaal niet meer veilig op straat en mijden ze bepaalde locaties of het openbaar vervoer uit angst om met intimidatie in aanraking te komen. Voor deze personen is de straat soms een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende omgeving.

Opvoeding, onderwijs, voorlichting, en bewustwordingscampagnes moeten duidelijk maken dat het belasteren van o.a. vrouwen op straat of het intimideren van bijvoorbeeld homo's niet normaal en onacceptabel is. In wetgeving bestaat al een verbod op seksuele intimidatie: de Algemene Wet Gelijke Behandeling verbiedt seksuele intimidatie in het kader van het voorkomen van discriminatie. In het Burgerlijk wetboek staan verbodsbepalingen in het kader van het voorkomen van seksuele intimidatie op het werk. Daarmee wordt echter niet voorzien in het veilig voelen op straat, sportvereniging of werkvloer.

De PvdA Zaanstad en GroenLinks hebben in het verleden eerder vragen gesteld over seksuele intimidatie, met name in de sport, en gaan in navolging hierop aanvullende artikel 51-vragen stellen (zie bijlage).

Bijlagen.

Vragen over seksuele intimidatie

Infosheet safe streets

 

Links

Wim Kok (1938-2018)

on 23 oktober 2018 in Links Lees meer

Succesvol transformeren

on 20 februari 2017 in Links Lees meer

Buurtenquête

on 05 januari 2017 in Links Lees meer

Dit is Hüsnü Polat

on 28 november 2016 in Links Lees meer
­