Songül Mutluer

De Zaanstreek wil meer toeristen trekken, maar niet meer flitstoeristen. Wel meer toeristen die zich verdiepen in hetgeen hier allemaal valt te beleven en dus langer verblijven.

Dat betekent wel dat er voldoende verblijfsplaatsen en accommodaties aanwezig moeten zijn om dit te realiseren. Het aantal hotels is het afgelopen jaar toegenomen, ook woningen die via de website van Arbnb worden verhuurd kent een toename.

In Zaanstad betreft het al meer dan 300 woningen die verhuurd worden via dit platform.

Het oorspronkelijke idee achter dit platform was om toeristen te laten ervaren hoe het is om in een stad tussen de inwoners te verblijven. Inmiddels lijkt dat uitgangspunt verlaten en is verhuur via Airbnb verworden tot een lucratieve business voor Airbnb zelf en voor de betreffende woningeigenaren. Een aantal gemeenten om ons heen zoals Amsterdam, Haarlem en Amstelveen hebben nu besloten om deze vorm van verhuur te reguleren wegens toegenomen overlast, illegale verhuur en stijging van de huurprijzen. Dit zal ook effect hebben op Zaanstad.

Via schriftelijke vragen wil de Pvda achterhalen of Zaanstad ook de neveneffecten ondervindt van dit platform en welke maatregelen dit college hiertegen wenst te nemen.

Bijlage:

Betreft: airbnb

Links

Succesvol transformeren

on 20 februari 2017 in Links Lees meer

Buurtenquête

on 05 januari 2017 in Links Lees meer

Dit is Hüsnü Polat

on 28 november 2016 in Links Lees meer
­