Nieuws

Verkiezingsprogramma Zaanstad

Verkiezingsprogramma Zaanstad

on 16 januari 2018 in Header Zaanstad

Een mooie samenleving ontstaat door er samen aan te werken. Dag in, dag uit, jaar in, jaar uit. Wij gaan ...

Lees meer
11
PvdA wil geen extra coffeeshop in Zaanstad

PvdA wil geen extra coffeeshop in Zaanstad

on 16 januari 2018 in Nieuws Zaanstad

Vanavond, tijdens de commissievergadering, zal door een aantal partijen gepleit worden voor een actualisatie van het coffeeshopbeleid. POV en ...

Lees meer
78
Vragen met betrekking tot handhaving van het parkeerbeleid

Vragen met betrekking tot handhaving van het parkeerbeleid

on 10 januari 2018 in Nieuws Zaanstad

Geacht College Onlangs ontving het College van B & W (afschrift aan de Gemeenteraad) een brief van een aantal bewoners ...

Lees meer
293
Nieuwjaarsboodschap Eelco Taams

Nieuwjaarsboodschap Eelco Taams

on 05 januari 2018 in Nieuws Oostzaan

Hieronder vind u de nieuwsjaarsboodschap van Eelco Taams. U kunt hier het filmpje bekijken.

Lees meer
55
Zaanse variant op de Rotterdamwet; legitiem en noodzakelijk

Zaanse variant op de Rotterdamwet; legitiem en noodzakelijk

on 30 december 2017 in Nieuws Zaanstad

Tijdens de laatste raadsvergadering van 2017 stond de Zaanse variant van de Rotterdamwet voor de wijk Poelenburg/Peldersveld op het ...

Lees meer
1074
Verkiezingsprogramma PvdA Wormerland 2018-2022

Verkiezingsprogramma PvdA Wormerland 2018-2022

on 13 december 2017 in Nieuws Wormerland

In de afgelopen raadsperiode heeft de PvdA deel uit gemaakt van de coalitie die Wormerland heeft bestuurd. We zijn trots ...

Lees meer
102

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Brandweer in actie

Als gemeenteraadslid krijg je soms uitnodigingen voor bijzondere bijeenkomsten. Zo was ik kort geleden bij een brandweeroefening in het verzorgingshuis Erasmushuis. De zorgverlener Evan en de brandweer hebben afgesproken in elk verzorgingshuis een echte oefening te houden.

Dan wordt er gespeeld dat er ergens brand is uitgebroken. Dat geeft de mogelijkheid de theorie, wat er door wie wordt gedaan aan de werkelijkheid te toetsen. Dat gebeurde hier ook. In een kamer werd het rookalarm geactiveerd. Het hele circus kwam in werking. De BedrijfsHulpVerleners kwamen in actie. Zij gingen kijken wat er aan de hand is. De kamer stond vol rook ( stond op het raam van de kamer).. Daar gingen ze niet naar binnen. Direct werd de brandweer gewaarschuwd. Intussen gingen de BHV’ers dames die meededen aan de oefening ontruimen. Eén dame mochten ze niet meenemen. Die lag op bed en kon er niet af. Bovendien had ze zuurstof die aangesloten moest blijven. Die ontruiming moest op de brandweer wachten. Die was er snel. De mannen gingen aan het werk, Met persluchtmaskers op gingen ze naar de “brandhaard” en haalden de bewoner uit de kamer. Ook een “gast” van een ontruimde bewoner die bewusteloos was haalden ze uit de kamer. Toen de mevrouw die met bed en al weg moest.

Alles ging goed. Al bleken er in de nabespreking toch kleine puntjes van aandacht te zijn voor brandweer, Erasmushuis, BHV’ers en ook de bewoners.

Dit alles had onze aandacht extra omdat gebleken was dat er knelpunten zijn in de brandveiligheid van woningcomplexen waar senioren wonen. In die complexen zijn geen personeelsleden die snel de eerste hulp kunnen verlenen. Daar moeten bij brandmeldingen de brandweer worden gewaarschuwd door de bewoner of zijn/haar buren. Als mensen minder zelfredzaam zijn is dat een probleem.  Snel ontruimen of elkaar helpen is niet altijd goed mogelijk. In de verzorgingshuizen is 24 uur per dag personeel dat als eerste kijkt wat er aan de hand is. Is er echt iets, dan komt de brandweer in actie. In seniorencomplexen is dat er niet. Voor en na de oefening konden een aantal punten van aandacht met mensen van de brandweer worden besproken.

Samen met andere fracties hebben we aandacht voor het probleem gevraagd in een discussie in de raad. Moeten we niet voor dit soort complexen maatwerk leveren?

  • Hoe kan de veiligheid van bewoners goed geregeld worden.
  • Hoe kunnen ouderen die niet meer alles horen of begrijpen gewaarschuwd worden.
  • Hoe kan de brandweer zo snel mogelijk gewaarschuwd worden als er echt iets aan de hand is
  • Hoe kunnen liften in het complex zo lang mogelijk in gebruik blijven om mensen die zelf weg kunnen de mogelijkheid te geven naar buiten te gaan.
  • Kunnen persoonsalarmen die mensen hebben, gebruikt worden om te alarmeren.

Met Jeroen, onze wethouder voor wonen en voor ouderenzorg is afgesproken dat alle betrokkenen rond de tafel komen om na te gaan hoe aan dit groeiende probleem gewerkt kan worden. Mensen moeten en willen zo lang mogelijk, eventueel met ondersteuning zelfstandig blijven wonen. Maar dat moet wel veilig. Wat spreken we daar over af.? Wat wordt al gedaan, wat kan beter, wat doet men elders. Wat moet extra gezien de doelgroep.

Afdelingen

Zaanstad

Zaanstad

on 22 november 2016 in Afdelingen

Lees meer over de actuele zaken waar de fractie van Zaanstad mee bezig is en maak kennis met de Wethouder ...

Lees meer
970
Oostzaan

Oostzaan

on 22 november 2016 in Afdelingen

Lees meer over de actuele zaken waar de fractie van Oostzaan mee bezig is en maak kennis met de fractieleden ...

Lees meer
753
Wormerland

Wormerland

on 22 november 2016 in Afdelingen

Lees meer over de actuele zaken waar de fractie van Wormerland mee bezig is en maak kennis met de Wethouder ...

Lees meer
804

Links

Succesvol transformeren

on 20 februari 2017 in Links Lees meer

Buurtenquête

on 05 januari 2017 in Links Lees meer

Dit is Hüsnü Polat

on 28 november 2016 in Links Lees meer

Wij zijn Zaankanters

­